Voordelen en nadelen van online daten

Online daten heeft veel voordelen, maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan. Voor veel mensen maken de nadelen niet zoveel uit omdat de voordelen zoveel te bieden hebben. Er ook mensen die online daten helemaal niks vinden. Zij hebben de voorkeur mensen te leren kennen via hun werk, vriendengroep of familie. Is online daten iets voor jou? De voor- en nadelen van online lees je verder in dit artikel. 


Het gemak


Voor veel mensen is het grootste voordeel dat het online daten zo gemakkelijk is. Via een online datingsite kun je veel gemakkelijker met andere mensen in contact komen. Je hoeft er niet eens je huis uit! Voor veel mensen is het in het echte leven niet zo makkelijk om contacten met onbekende mensen aan te leggen. Dat is nou juist wat online daten zo populair maakt. Op een datingsite kun je op criteria zoeken waardoor je sneller  met mensen in contact komt die dezelfde interesses hebben. Handig toch?


Veiligheid


Veiligheid is nog een groot voordeel van online daten. Doorgaans heb je langer de tijd kunnen nemen om met iemand te praten voordat je afspreekt. Hierdoor kan je een beter beeld van de persoon hebben voordat je afspreekt. De meeste datingsites controleren de profielen van hun leden. Dit doen zij om de veiligheid, echtheid en functionaliteit van de datingsite te waarborgen. Neppe profielen worden direct verwijderd door de beheerders van de datingsite. Online daten is veilig zolang je maar altijd je verstand blijft gebruiken. Deel daarom nooit zomaar privacygevoelige informatie online. 


Catfish?


Het grootste nadeel van online daten is om met iemand te praten die helemaal niet bestaat! In dit geval is er dan sprake van een nep profiel. Hoe kan je nou met iemand praten die niet bestaat? Een Catfish is iemand die pretendeert iemand ander te zijn; dit doet de persoon vaak via Facebook, datingsites en andere social media netwerken. De persoon steelt foto’s en andere privacygevoelige informatie van andere met wie hij of zij praat. 


Een Catfish streeft er voornamelijk naar om neppe online relatie met mensen aan te gaan waarbij de persoon zich voordoet als een compleet ander mens. Je hebt vast wel eens verhalen gehoord een 50 jarige man die zich voordoet als een 18 jarig meisje. Nou dat is een klassiek geval van een Catfish. Een ander doel van de Catfish is om gevoelige informatie en pikante foto’s of videomateriaal te krijgen van de persoon met wie zij praten. Met die middelen terroriseren zijn hun slachtoffers; de Catfish dreigt bijvoorbeeld om gevoelige informatie te delen met de vrienden en familie van hun slachtoffers, eisen geld enzovoort.


Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; deel nooit gevoelige informatie, foto’s en video’s van jezelf online. Onthoud, eenmaal online krijg je het er nooit meer vanaf!


Het ander nadeel van online daten is dat je niet direct weet of er een klik er is. Met iemand kletsen en flirten kan online heel spannend en leuk zijn. Dit komt omdat beide partijen de tijd hebben om te denken wat en hoe ze iets ze zullen zeggen. Via de computer of via de app kan iemand die hartstikke verlegen is in het echte leven online een heel ander persoon zijn. Daar kom je pas achter wanneer je daadwerkelijk de persoon hebt ontmoet. Hierdoor is het mogelijk dat leuke gesprekken kan hebben online, maar dat de persoon in het echt reuze tegenvalt.


Laat je niet ontmoedigen door deze enkele nadelen. Online daten is hartstikke spannend en leuk!

Gepubliceerd op 27 oktober 2016