Tips tegen verlegenheid

Tips tegen verlegenheid

Nieuwe mensen leren kennen, een vraag stellen aan een verkoopmedewerker, een presentatie geven op het werk of opleiding. Er zijn veel mensen die moeite hebben met contact leggen vanwege hun verlegenheid. De ene persoon meer last van dan de ander. Er zijn eigenlijk altijd wel situaties waarin mensen zich ongemakkelijk voelen. Sommige mensen hebben last van extreme verlegenheid en zijn hierdoor niet in staat om dingen te ondernemen die zij graag zouden willen doen. Verlegenheid werkt in zo'n geval verlammend en je kan er dan vanuit gaan dat er meer aan de hand is dan slechts verlegenheid. In dit artikel lees je welke stappen je kan ondernemen tegen verlegenheid.

Tips tegen verlegenheid

Laten we starten met het belangrijkste: iedereen is tot op een zekere hoogte wel eens verlegen. Iedereen is wel eens verlegen omdat ook iedereen zich wel eens onzeker voelt over zichzelf. De ene persoon weet zijn verlegenheid gewoon beter te verbergen dan de ander. Wanneer je je verlegen voelt, komt dit omdat je je minder voelt dan een ander. Misschien twijfel je over je uiterlijk of je intelligentie. Waar je ook aan twijfelt, denk gewoon dat jij zeker de moeite waard bent en net zo goed bent als ieder ander. 

Zorg er voordat je je goed altijd voelt over jezelf en over je uiterlijk. Ga je op een date? Vraag dan een goede vriend of vriendin advies over je kleding of iets anders waar je onzeker over bent. Anderen hebben vaak goede inzichten en feedback waarmee je geholpen kan worden. Door kleine aanpassingen die je er vaak al een stuk aantrekkelijker uit en dit zorgt er direct voor dat je je beter over jezelf voelt. Wanneer je je prettig voelt over jezelf straal je dit ook uit naar je omgeving. Hetzelfde gebeurd wanneer je je niet goed en onzeker voelt over jezelf, ook dit straal je uit naar anderen.

Gebruik deze tips in je strijd tegen verlegenheid:

  1. Neem initiatief en stel jezelf voor in nieuwe situaties. Denk er aan om dit zo snel mogelijk te doen, want hoe langer je wacht des te moeilijker het wordt uiteindelijk wordt om op iemand af te stappen.
  2. Wees vriendelijk en kijk iemand aan wanneer je praat en glimlach. Wanneer je anderen vriendelijk benaderd, is de kans groot dat anderen ook gewoon aardig tegen jou zijn. De kans dat er een vervelend gesprek of een ongemakkelijke situatie ontstaat wanneer je iemand open en vriendelijk benaderd is erg klein. Hiermee verklein je ook de kans dat je je ongemakkelijk of verlegen voelt.
  3. Focus je op de ander en minder op jezelf. Door je op anderen te concentreren heb je minder tijd om bezig te zijn met jezelf. Je hebt minder tijd om te denken over je eigen onzekerheden. Mensen vinden het prettig om aandacht te krijgen en als er naar hen geluisterd wordt. Wanneer je mensen de kans geeft om over zichzelf te praten, zullen ze deze kans zeker aangrijpen. Vraag tijdens een gesprek naar de interesses en bezigheden van de ander zoals werk, hobby’s en prive leven. Misschien heb je toevallig een gezamenlijke hobby hebben, van dezelfde muziek houden en zo kan er vanzelf een leuk gesprek ontstaan. 
  4. Red jezelf door vragen te stellen aan de ander. Je zal overkomen als een geïnteresseerd persoon en je gesprekspartner zal zich hierdoor speciaal voelen. Bedenk dat wanneer je mensen vragen stelt, je nauwelijks zelf hoeft te praten. Je luistert actief naar je gesprekspartner en je hebt alle voordelen van contact met anderen.

Professionele hulp om verlegenheid te verminderen

Sommige mensen zijn zo verlegen dat hun verlegenheid een verlammende werking heeft. In dit geval is het verstandig om professionele hulp hiervoor te zoeken. Er zijn verschillende opties waar je uit kan kiezen zoals een cursus tegen verlegenheid, maar je kan ook terecht bij een psycholoog of een maatschappelijk werker. Tijdens een cursus kan je in contact komen met lotgenoten en je ziet dan ook gelijk dat jij bent heus niet de enige die last heeft van verlegenheid. Door middel van trainingen, rollenspellen, individuele gesprekken en groepsactiviteiten kan je leren om van je verlegenheid te verminderen of er zelfs helemaal vanaf te komen. 

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden