Reviews van deze auteur

commentaar op de datingsites

Review over e-Matching

Als ik de vele commentaren op de datingsites lees, dan stel ik vast, dat men de datingsites vervelende dingen verwijt, die niet (althans niet in de eerste plaats) aan de datingsites te verwijten zijn, maar aan de zgn "members" die er op staan. Natuurlijk zijn er veel vlerken (m/v) onder en de anonimiteit bevordert dat ook. Je kunt de datingsites dus ook niet verwijten, dat er zo veel op los gelogen wordt door die "members".

Dat vele liegen is trouwens een "feit van algemene bekendheid", dus daar kun je rekening mee houden. Schroef je verwachtingen niet gelijk tot het maximum op, maar "wait and see".

Inderdaad: de éne site heeft ruimere en de ándere site beperktere (bijvoorbeeld zoek) mogelijkheden op bepaalde punten. Daar moet je ook niet over vallen.

Waar wél over gevallen mag worden, is, dat de betalende "members" niet kunnen zien, wie van al die profielen betalend of niet-betalend (actief / passief, wakker / slapend) is. Immers, het potentieel is dan in werkelijkheid lang niet zo groot, als de datingsite het doet voorkomen. Zo is er een site die op dit moment doet voorkomen ruim 4 miljoen "members" te hebben. Dat is een kwart van de hele Nederlandse bevolking, babies, bejaarden, alle allochtonen en bewoners van psychiatrische inrichtingen en gevangenissen daaronder begrepen. Maar met je eigen gezonde verstand snap je natuurlijk zelf ook wel, dat je met dergelijke dingen voor de gek gehouden wordt (hetgeen dus niet betekent, dat zo'n site het dan ook maar moet mogen doen !).

Uiteraard: het is het verzwijgen van de slapende status ook bedoeld om een passief "member" te kietelen weer te gaan dokken, als hij/zij toch aangeschreven wordt, maar velen heben daar geen zin in en al helemáál, als je de inkomende boodschap niet éérst hebt kunnen lezen. Niet zelden staat er alleen maar een vervelend commentaar op je profiel of foto('s) in.

Wat je de datingsites in het algemeen wél kunt verwijten, is, dat ze het doen voorkomen, alsof het vinden van partner (sterker nog: een dróómpartner !) uitgerekend op hún site slechts een formaliteit is: inschrijven, dokken en binnen 14 dagen heb je "de man/vrouw van je dromen" franco huis en als "bewijs" worden nog foto's bijgevoegd van door een reclamebureau ingehuurde fotomodellen die ook nog eens tactisch worden aangekleed, opgemaakt en gecoiffeerd. Ook wordt een aantal "succeservaringen" ter lezing aangeboden, maar die zijn (1) totaal oncontroleerbaar en kunnen dus ook fake zijn (2) de duur van dat succes is nooit bekend (het kan alweer na drie maanden of zo over en uit zijn) en (3) het aantal succesverhalen valt op het totale aantal "members" over dezelfde periode natuurlijk ook al volledig in het niet.

Het vervelende van al die zelflof is, dat "members" elk realiteitsbesef verliezen en daadwerkelijk een "droompartner" gaan fantaseren. Maar die bestaat niet en het wordt er, naarmate je een oudere "member" wordt, alleen maar véél en véél moeilijker op. Maar voor de verschillende leeftijdscategorieën maken de datingsites ook al geen onderscheid in hun reclame en (soms) adviezen. De datingsites zouden eens véél ernstiger moeten zijn met hun informatie/adviezen door er op te wijzen, hoe vreselijk moeilijk het is en je vooral éérst bij jezelf moet beginnen met bescheidenheid in je wensen. "Nobody is perfect" en dat ben je zelf ook niet. Probeer dan niet tóch Mr. of Mrs. Perfect voor jezelf te vinden, want dan ben je dwaas bezig. Je werkt jezelf alleen maar de markt uit met al je gespecificeerde en ook nog eens cumulatieve wensen. Heb je te veel (vaak ook nog eens niet eens genoemde !) noten op je zang, ga dan geen datingsite op, want dan wordt het toch niets en besparen anderen zich ook tevergeefs te reageren op je profiel. Ga alléén een datingsite op, als je compromissen kunt sluiten en veel ruimte voor de ander in jouw leven kunt maken. Verwacht van niemand, dat hij / zij zich wel helemaal in jouw leven zal laten absorberen.

E-Matching valt inderdaad te verwijten, dat het zich enerzijds (zelfs zeer nadrukkelijk !) presenteert als de site "alleen voor hoger opgeleiden", zelfs nog in de voorwaarden heeft staan, dat je niet mag liegen, maar er anderzijds helemaal niet op let (en er ook niet eens op wíl letten !), of de "members" wel aan die criteria voldoen. Want de wél "hoger opgeleiden" moeten er op kunnen rekenen zich onder hun gelijken te begeven. En zo kan het gebeuren, dat mensen gewoon de site op kunnen, als ze MBO aangeven (maar goed: die zijn dan ook gelijk zichtbaar voor de andere "members"), maar ook dat opeens mensen met de allersimpelste beroepen zich met HBO of zelfs academisch niveau presenteren. Ook dan stelt E-Matching geen vragen, ofschoon er dus een "niet-liegen-clausule" in de voorwaarden staat. E-Matching presteert aldus niet, wat de wél hoger opgeleiden op grond van de opgewekte verwachtingen mochten verwachten. Het woord "niveau" is ook een beetje valkuil, want het verlangt immers niet, dat iemand daadwerkelijk zo'n opleiding helemaal doorlopen heeft en met een diploma afgesloten. Het zou niet moeten kunnen, dat zich Mien Dobbelsteen presenteert met "academisch niveau", omdat ze voor/met "dokter v.d. Ploeg" werkt. Er straalt helemaal niks af op haar intellectuele bagage.

Alle datingsites die enige vorm van fotocontrole uitoefenen, kun je ook verwijten nogal erg willekeurig te werk te gaan. Vaak is het evident, dat de foto op geen voeten of vaam overeenkomt met de opgegeven leeftijd. Niet zelden is er een helder verschil, als er een paar foto's tegelijk staan. Op z'n minst zou een datingsite eens opheldering kunnen vragen. Soms staan mensen jááárenlang op een site en handhaven ze hun foto('s) vanaf het begin. Ik heb zelfs eens een profiel gezien, waarin een vrouw de foto van haar dochter (!) neerzette, dat ook vermeldde en daarbij de uitleg gaf: "Ik lijk heel erg op haar". Die dingen moeten natuurlijk gewoon niet kunnen. Ik heb zelf wel meegemaakt, dat actuele foto's door een site gewoon geskipped werden, omdat ze te oud zouden zijn. Dat gebeurt dan zonder éérst eens even te vragen. Opeens mis je een foto en pas een dag (of meer) later krijg je dan een mailtje. Waar die wijsneuzen het vandaan hadden ?????? Soms krijg je ook helemaal geen mailtje en moet je er eerst om vragen: "Hé, waarom is die foto weg ? Al een paar keer neergezet en elke keer weer de volgende dag verdwenen"

In het algemeen gaan de datingsites ook veel te eigengereid te werk in het contractuele verkeer met de "members". Het zitten aan de knoppen van de site geeft alle feitelijke macht en dat geeft (eufemistisch gezegd) hele verkeerde resultaten. Wie er tegen wil opkomen, zal naar de rechter moeten en dat gebeurt natuurlijk ook weer niet voor een financieel belang van luttele tientjes per kwartaal. Dan laat je het er wel bij zitten. Ik kan echter zeggen, dat een aardig deel van de voorwaarden van de datingsites bij de rechter geen stand zal houden, als ze langs de meetlinten van de in het Burgerlijk Wetboek opgenomen "zwarte" en de "grijze lijst" gehouden worden.

Er zijn ook sites bij wie je na afsluiting ook helemaal niet meer bij je mailverkeer kunt komen en je dus gelijk ook niet meer kunt verweren tegen verwijten. Bij E-Matching en nog enkele andere kun je tenminste nog kiezen voor doorzending van elk mailtje naar je eigen e-mailadres. Dan heb je alles nog om na te lezen, of eventueel mee te argumenteren (al zal men zich daar in de regel toch niets aan gelegen laten liggen)

Kortom: er valt héél veel op de datingsites aan te merken, maar nog veel meer op de "members" zelf. Het is overigens niet enkel een Nederlands verschijnsel, want ik hoor/lees op buitenlandse radio-/TV-zenders en in buitenlandse kranten (t/m aan de andere kant van Oceanen aan toe) precies hetzelfde.

Sterke punten
geen bijzondere

Zwakke punten
veel (net als alle andere datingsites)

reacties:

Review: commentaar op de datingsites

Wie is Hein Pragt ?