Reviews van deze auteur

de leukste datingsite ter wereld

Review over OkCupid

OkCupid is de enige datingsite waar ik naar toe ga omdat het een leuke site is, veel meer dan een database waar je doorheen ploegt om iemand te vinden. Ik heb me ooit aangemeld om een grappige persoonlijkheidstest te doen, en dat vind ik nog steeds een van de leukste onderdelen. Maar juist omdat niet alles om het daten draait, ging dat ook goed. Ik heb op geen enkele site zo veel geslaagde dates met een vrouw gehad (nou ja, dat was er 1, ik ben nogal verlegen).

Om een idee te geven van de creativiteit van de makers: sinds kort kun je een 'flowchart to your heart' laten maken, een stroomschema met de belangrijkste vragen die mensen moeten beantwoorden om bij jou in de smaak te vallen. En ik kreeg ook een kaartje gemaild met de landen waar ik het meeste kans maak op een date. Dat alles met een vette knipoog, ze weten ook wel dat liefde niet in een schema past, daarom is er ook een functie die willekeurige profielen laat zien.

Ze doen hun best om rekening te houden met biseksuele gebruikers, beter dan andere datingsites, maar bij sommige functies zou ik als bi graag kunnen opgeven dat ik een voorkeur voor vrouwen heb.

OkCupid is een Amerikaanse site met wereldwijde ambities, nu ook vertaald in het Nederlands. Het nadeel is niet alleen dat ik er weinig Nederlanders tegenkom, maar ook dat ik al twee keer verliefd ben geworden op een Amerikaanse die ook wel geïnteresseerd was maar toch te ver weg woonde om een relatie te beginnen.

Sterke punten
- Gemaakt met liefde, verstand van websites, oog voor details en een luisterend oor voor wat de gebruikers willen.
- Hoewel de site gratis is, worden er voortdurend nieuwe functies ontwikkeld.
- Het is ontspannen daten, doordat je vaak niet om te daten naar de site gaat, maar om een grappig testje te doen of het forum te lezen.
- Het internationale karakter is handig voor als je een jaartje in het buitenland gaat studeren of zo, dan kun je alvast contacten leggen.
- De toon, de opmaak, het beheer en de hele opzet van de site stimuleren gebruikers om zich vriendelijk en eerlijk op te stellen.
- Iedereen mag zich aanmelden, maar OkCupid is een magneet voor creatieve, ruimdenkende, intelligente mensen.

Zwakke punten
- Er zijn nog weinig Nederlandse leden in mijn leeftijdscategorie (dertigers en veertigers), ik kom steeds dezelfde tegen.
- In het begin zijn alle mogelijkheden een beetje overweldigend.
- De matchfunctie werkt pas goed als je een stuk of honderd vragen hebt beantwoord.
- Veel matchvragen gaan over seks of politiek en te weinig over je karakter, maar dat ligt aan de gebruikers, niet aan de makers.
- Er valt zoveel over jezelf te schrijven dat egocentrische types zich ook aangetrokken voelen tot OkCupid, maar goed, die haal je er wel uit als je oplet.

reacties:

Review: de leukste datingsite ter wereld

Wat ik nog vergat te noemen:
- De meeste tests en matchvragen worden door de gebruikers zelf geschreven. De tests kun je op sorteren op waardering, aantal malen beantwoord e.d., de vragen krijg je een voor een voorgeschoteld.
- Het is al een paar jaar geleden dat ik zelf een test maakte, maar toen was de editor erg onhandig, lastig om dingen te veranderen.
- Er staat zoveel tekst op de site dat alleen de belangrijkste dingen in het Nederlands vertaald kunnen worden. Ik heb mijn eigen profiel niet vertaald, want dan moet ik alles wat ik wil veranderen dubbel bewerken.
- Omdat er meer valt te doen dan daten, blijven er ook mensen hangen die niet op zoek zijn. Dat kun je wel aangeven in je relatiestatus.
- De vele mogelijkheden om tekst in te vullen zijn niet alleen aantrekkelijk voor creatieve en egocentrische types, maar in het algemeen ook voor jonge en vrouwelijke gebruikers, die dan ook goed vertegenwoordigd zijn.
- Er is sinds kort een betaald lidmaatschap voor USD 9,95 per maand (A-list membership). Daarmee krijg je de site zonder advertenties te zien en kun je meer dan 300 berichten bewaren in je inbox. Dat lijkt me alleen voor dagelijkse gebruikers interessant.