Interview met Jelmer Feenstra van PaiQ.nl

Over Jelmer Feenstra

Hoelang ben je al werkzaam bij Paiq en wat is jouw functie?

Inmiddels is het bijna zes jaar geleden dat ik Paiq samen met mijn compagnon Frank van Viegen heb opgericht. Als mede-oprichter houd ik me met de meest uiteenlopende zaken bezig, waaronder het uitwerken van nieuwe concepten, het bepalen van de bedrijfsstrategie en de technische ontwikkeling van de site.

Wat deed je voor werk voor je bij Paiq aan de slag ging?

Na mijn studie informatica aan de Universiteit Twente ben ik vrijwel direct samen met Frank begonnen aan de ontwikkeling van Paiq. Aanvankelijk was dit voor zowel mijzelf als mijn compagnon een parttime bezigheid, waarbij ik de overige tijd werkte als programmeur voor een adviesbureau. Al snel werd voor ons duidelijk dat Paiq voldoende potentie had, en dus besloten we fulltime aan de slag te gaan, een kantoor te huren en op zoek te gaan naar de eerste werknemers.

Over Paiq

Hoelang bestaat Paiq al en hoeveel actieve leden heeft de site?

De allereerste versie van Paiq kwam online op 2 juni 2005. Inmiddels kent de site meer dan 100.000 leden, waarvan meer dan de helft de afgelopen 3 maanden is ingelogd.

In Nederland zijn tientallen gratis datingsites actief. Waarin onderscheidt Paiq zich van haar concurrentie?

Paiq onderscheidt zich van zowel de gratis als betaalde datingsites door geen lange lijsten met profieltjes te tonen. In plaats daarvan word je op Paiq door een geavanceerd zelflerend match-systeem gekoppeld aan singles die ècht bij je passen. Een profiel van de ander wordt niet getoond, dus afgezien van een naam en leeftijd weet je praktisch niets over elkaar. Alleen door met elkaar in gesprek te treden kom je er achter waarom Paiq juist jullie heeft gematcht, en of jullie inderdaad een leuk koppel zijn! Deze aanpak heeft een aantal grote voordelen. Zo hoef je jezelf als single niet 'te verkopen' met wervende profiel tekstjes, is je privacy beter gewaarborgt doordat je niet zomaar te vinden bent op de site en verloopt de kennismaking veel spontaner en natuurlijker. Ook niet onbelangrijk: het match-systeem zorgt dat de match twee kanten op klopt. Jij past bij je match, en andersom!

Een klacht over jullie site is dat jullie een gratis datingsite willen zijn, maar dat er voor sommige functies toch betaald moet worden. Wat vinden jullie van deze klacht?

Bij normaal gebruik is de site volledig gratis, dus ook berichten uitwisselen met je contacten kost niets. Het overgrote deel van de actief op Paiq datende leden heeft dan ook nog nooit betaald. De functies waarvoor men kan besluiten te betalen zijn in de meeste gevallen manieren om 'vals te spelen' op de site. Een foto die normaal pas langzaam zichtbaar wordt kun je bijvoorbeeld (zonder dat de ander dit weet) direct laten onthullen. Of als je eigenlijk nog niet aan de beurt bent om gematcht te worden, kun je de wachttijd afkopen en zo direct een nieuwe match verkrijgen. Indien we dergelijke functies gratis zouden aanbieden, zou dit ten koste gaan van de leuke sfeer op de site: het zijn juist deze bijzondere spelregels die Paiq tot een succes maken. Dat we deze functionaliteit toch tegen betaling aanbieden is omdat het voor onze leden een mooie manier is om Paiq te steunen en verdere ontwikkeling en verbetering van de site mogelijk te maken.

Veel mensen gaan liever naar een betaalde datingsite omdat ze denken daar meer kans te hebben op serieus zoekende leden. Hoe denkt Paiq hierover?

Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit, maar dan vooral met betrekking tot de traditionele (profiel-) datingsites. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die zich min of meer 'voor de grap' inschrijven op een datingsite, waarbij ze dan soms zelfs onjuiste informatie opgeven en/of nepfoto's opsturen. Op berichten van dergelijke personen zit je als serieuze online dater natuurlijk niet te wachten, en door te kiezen voor een betaalde datingsite kun je dit enigzins voorkomen. Een groot nadeel van sites waar je moet betalen om berichten te mogen sturen is echter dat het vaak twee kanten op werkt: zowel de verzender als ontvanger wordt geacht te betalen. De hoeveelheid singles waarmee je nog daadwerkelijk in contact kunt treden neemt hierdoor sterk af, en is uiteindelijk slechts nog een fractie van het ledenaantal waarmee deze sites adverteren. Zonde, want naar mijn idee zijn er ook veel leuke singles die geen geld willen uitgeven, maar wél op zoek zijn naar een serieuze relatie. Deze mensen willen wij niet bij voorbaat uitsluiten, en daarom kun je op Paiq gewoon berichten uitwisselen met al je contacten. Zonder daarvoor te hoeven betalen. Door slim te matchen kunnen wij op Paiq voorkomen dat iemand die alleen maar een beetje wil chatten wordt gekoppeld aan iemand die serieuzer op zoek is. Tot slot is het probleem van 'fakers' bij Paiq minder aanwezig, omdat het weinig tot geen extra reacties oplevert om nepfoto's op te sturen of te liegen over je gegevens. Paiq toont namelijk geen profielen, en het is niet mogelijk om op eigen initiatief contact op te nemen met andere leden.

Paiq staat toch bekend als een technisch vernuftige website. Zou je iets over de techniek op de site willen vertellen?

De site is geschreven in PHP, en maakt daarnaast veel gebruik van Javascript. Een zelfgeschreven webserver zorgt ervoor dat bijvoorbeeld chatberichten direct en zonder vertraging kunnen worden weergegeven. Ook het match-systeem is door ons zelf ontwikkeld. Beide zijn grotendeels geschreven in C++, wat een hoge efficiëntie en snelheid mogelijk maakt. Verder maken we veel gebruik van open source software, waaronder een project dat ons in staat stelt zogeheten 'neurale netwerken' in te zetten voor de matching.

De ai in Paiq staat voor Artificial Intelligence die ervoor moet zorgen dat leden met de juiste personen gematcht worden. Wat kun je daarover vertellen?

De matching op Paiq gebeurt inderdaad met wat in goed Nederlands gewoon 'kunstmatige intelligentie' heet. Het betreft hier een zelflerend systeem, wat inhoudt dat naarmate er meer matches gemaakt worden het systeem steeds beter kan voorspellen of twee mensen bij elkaar passen. Bij elke match wordt namelijk aan beide personen gevraagd wat ze van de match vinden: goed, of juist slecht? Door deze informatie te combineren met de antwoorden die onze leden bij inschrijving geven op een verscheidenheid aan vragen, leert het systeem herkennen wát precies van belang is voor het maken van een geslaagde match. Na honderdduizenden matches te hebben gemaakt heeft het systeem bijvoorbeeld de verbanden tussen verschillende leeftijden geleerd, maar ook tussen schijnbaar ongerelateerde zaken zoals persoonlijkheid en sportiviteit. Er wordt dus niet simpelweg gekeken naar alleen overeenkomsten of verschillen, maar naar combinaties die in de praktijk goed blijken uit te pakken.

Over fakers

Veel gratis datingsites worden overspoeld door SMS dames en prostituees. Wat doet Paiq om deze mensen geen kans te geven.

Dit komt op Paiq maar zelden voor, wat ook weer te danken is aan het feit dat het voor deze personen niet mogelijk is op eigen houtje 'slachtoffers' uit te zoeken en te benaderen. Wanneer we toch melding krijgen van dergelijke praktijken, wordt het betreffende account (na te zijn onderzocht) direct verwijderd.

Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen liegen op hun profiel. Treedt Paiq hier tegenop of is dat voor eigen verantwoordelijkheid?

Zoals al eerder aangegeven heeft het op Paiq gelukkig niet zoveel zin om te liegen over je gegevens, aangezien de ander geen profiel te zien krijgt. Vaak gaat het in dergelijke gevallen ook min of meer over 'leugentjes om bestwil'. Wanneer grovere leugens aan het licht komen, zoals over geslacht of een flink afwijkende geboortedatum, worden deze natuurlijk wel heel serieus door ons team onderzocht. Als iemand echter tijdens de chat liegt, is dat helaas niet iets waar wij verder veel aan kunnen doen. Foto's waarvan duidelijk is dat deze niet van de persoon zelf zijn worden uiteraard wel direct door ons verwijderd.

Over de toekomst

Hoe ziet Paiq de toekomst van online dating in zijn algemeenheid en de rol van Paiq in het bijzonder?

Ik verwacht dat online dating nog verder in populariteit zal toenemen. Met het steeds groter wordende online aanbod van singles zal het daarbij steeds belangrijker worden om als datingsite je leden daadwerkelijk te helpen de ware te vinden. Dat de single zelf door stapels met nietszeggende profieltjes  heen moet worstelen, heeft wat ons betreft z’n langste tijd gehad. Om die reden besteden we bij Paiq heel veel aandacht aan ons match-systeem, zodat steeds betere matches gemaakt kunnen worden. We zullen ons uiterste best doen de opgebouwde voorsprong op dit gebied te behouden, zodat de single bij ons ook in de toekomst aan het juiste adres is!

Wat kunnen leden van Paiq op korte termijn aan nieuwe functies verwachten?

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een vernieuwde versie van de matching. Naast dat deze nog betere matches zal kunnen maken, zal het ook mogelijk worden om dit proces naar persoonlijke voorkeur bij te sturen. Wil je bijvoorbeeld vooral aan mensen gekoppeld worden die qua persoonlijkheid goed bij je passen? Of zoek je juist iemand met vergelijkbare interesses? Binnenkort bieden we de mogelijkheid dergelijke onderdelen van de matching méér, of juist minder gewicht mee te geven.

Overige vragen

Heb je nog tips voor singles die op zoek zijn naar een date? Hoe kunnen zij de kans vergroten om een partner te vinden?

Dat lijkt me duidelijk: neem eens een kijkje op Paiq! Meer in het algemeen is het, net als in 'het echte leven', ook bij online dating een goed idee om interesse te tonen in de ander en jezelf positief op te stellen. En natuurlijk meerdere leuke en duidelijke foto's van jezelf te plaatsen!

Wat is het raarste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk voor Paiq?

We hebben ooit een brief ontvangen van iemand die ons vroeg de inschrijfformulieren voor Paiq via de post op te sturen. Hij had geen internet, maar wilde toch graag gebruik maken van de site. Ook hadden we eens iemand die een klacht over Paiq indiende, omdat het verzenden van berichten op de site alleen maar werkte wanneer zij de enter-knop heel erg hard indrukte. Met andere programma's had ze, naar eigen zeggen, nergens last van!

Wat vind je van initiatieven zoals datingwebsites.nl waar bezoekers (anoniem) hun ervaringen met website zoals die van jullie kunnen delen?

Een goede zaak. Veel te veel sites die pretenderen de bezoeker objectief te informeren over het aanbod van datingsites zijn namelijk commercieel gekleurd: ze ontvangen geld van de betreffende datingsite als de bezoeker zich besluit in te schrijven. Vaak zie je dan dat de datingsites die de hoogste vergoedingen uitbetalen, toevallig ook overal als beste uit de bus komen. Gratis datingsites worden daarentegen op dergelijke sites vaak simpelweg niet behandeld. Datingwebsites.nl is daarom wat ons betreft een fantastisch intiatief. Door de talrijke reviews van de daters zelf te lezen krijgt de bezoeker een uitstekend beeld van de kwaliteit van de Nederlandse datingsites. En daar zijn wij heel erg blij mee!

Bezoek Paiq

Gepubliceerd op 22 februari 2011