Interview met Sonja en Koen Kastermans van Knuz.nl

Interview met Sonja en Koen Kastermans van Knuz.nl

Over Sonja en Koen Kastermans

Hoelang zijn jullie al werkzaam bij Knuz en wat is jullie functie?

Knuz is online sinds 2004. Medio 2008 hebben wij (Koen en Sonja) de site overgenomen. Vanaf dat moment heeft Koen de site (met hulp van enkele andere programmeurs) technisch en inhoudelijk verbeterd. Sonja heeft het dagelijkse beheer en de helpdesk op zich genomen.  Uiteraard worden we hierbij ondersteund door een enthousiast team van moderators en technisch beheerders. Ervaring met online dating hadden we al door de opzet en beheer van onze bestaande website RelatieKlik.nl.

Wat deden jullie voor werk voor jullie bij Knuz aan de slag gingen?

Sonja is parttime lerares in het basisonderwijs en Koen is o.a. werkzaam als softwaretester bij ING. Naast de datingsites beheert Koen ook nog enkele andere websites waaronder WK.nl en EK.nl. We zijn nog steeds werkzaam in deze functies.

Over Knuz

Hoelang bestaat Knuz al en hoeveel actieve leden heeft de site?

Knuz is online vanaf medio 2004 en heeft sindsdien bijna 265.000 ingeschreven leden. Daarvan zijn nu nog zo’n 130.000 actief lid. De afgelopen 3 maanden logden ruim 45.000 leden in. Eigenlijk is dat dus de echte kern van actieve leden.

In Nederland zijn tientallen gratis datingsites actief. Waarin onderscheidt Knuz zich van haar concurrentie?

Knuz onderscheidt zich door haar omvang, toegankelijkheid en actieve helpdesk en review. De omvang van Knuz is veelal vele malen groter dan de 'kleine' andere gratis datingsites die er zijn. Knuz is erg open en toegankelijk. Je hebt snel een profiel aangemaakt en je bent snel op het punt van contact leggen met anderen. En daar draait het natuurlijk allemaal om, contact leggen. Knuz legt nergens beperkingen op voor de leden. Iedereen kan met iedereen in contact treden. We reviewen verder actief om de site schoon te houden van de fakers en spammers (daarover straks meer). Als een lid een vraag stelt aan de helpdesk dan krijgt ie altijd op korte termijn antwoord. Onze helpdesk is 7 dagen per week open en je hoeft er niet gek van op te kijken als je zondagavond een vraag stelt waarop je ook diezelfde zondagavond nog antwoord krijgt.

Een klacht over jullie site is dat er een hoop leden actief zijn die niet op zoek zijn naar een date maar vooral in de chatbox rondhangen. Wat vinden jullie van deze klacht?

Deze specifieke klacht ken ik niet. In de chat is zeker een vaste kern van Knuzzers actief. Daarvan zijn we op de hoogte, maar dit is een beperkte groep in vergelijking tot het totaal aantal actieve Knuz-leden.

Veel mensen gaan liever naar een betaalde datingsite omdat ze denken daar meer kans te hebben op serieus zoekende leden. Hoe denkt Knuz hierover?

Knuz denkt hier totaal anders over. Omdat wij een gratis dienst leveren verdienen wij niets aan 1 enkel profiel. We kunnen daarom ook veel makkelijker een profiel verwijderen op het moment dat we denken dat iemand niet serieus op zoek is naar een relatie. En dat doen we ook. Als iemand aangeeft getrouwd te zijn, maar wel spanning zoekt dan verwijderen wij direct het profiel. Dat zal een RelatiePlanet of een Lexa nooit doen, immers, misschien wordt het wel een betalend lid. Als een profiel wordt aangemaakt waarin iemand bij beroep ‘teacher’ invult en een slecht vertaalde Nederlandse introtekst plaatst dan wordt zo’n profiel direct verwijderd. Wij zijn niet afhankelijk of gedreven door een eventueel betaalmoment zoals dat wel het geval is op een betaalde website. Verder behandelen wij actief alle binnenkomende klachten over fakers. Met deze manier van werken verwijderen wij dagelijks tussen de 10 en 20 nieuw ingeschreven profielen.

Hoe betaalt Knuz eigenlijk haar rekeningen? Waar komt het geld binnen wanneer leden niet hoeven te betalen?

Knuz draait geheel op de inkomsten uit bannerplaatsingen online en een optin e-mailbestand waarop zo nu en dan gemaild wordt. Verder bieden we op Knuz enkele extra diensten aan zoals het (a la Marktplaats) omhoogplaatsen van je profiel in de zoeklijsten en het plaatsen van een berichtje in de lichtkrant. Hiervoor vragen we een kleine bijdrage.

Over fakers

Veel gratis datingsites worden overspoeld door SMS dames en prostituees. Wat doet Knuz om deze mensen geen kans te geven.

Alle profielen op Knuz worden gereviewed. Een profiel van een spammer is betrekkelijk makkelijk te herkennen als je weet waarnaar je moet kijken. Zoals eerder aangegeven, als een profiel wordt aangemaakt waarin iemand bij beroep 'teacher' invult en een slecht vertaalde Nederlandse introtekst plaatst dan wordt zo'n profiel direct verwijderd. Maar ook zaken als een te mooie profielfoto of als iemand zijn/haar zoekcriteria extreem ruim instelt zijn punten waar we actief naar kijken. Ook op dit punt scoren we met Knuz erg goed. Meerdere vrienden van ons zijn ook lid van sites als RelatiePlanet en Lexa en geven aan dat ze daar vele malen meer SMS spamdiensten aangeboden krijgen dan bij ons. Ook hier speelt mogelijk weer dat betaalmoment een rol. Daar hoeven wij niet op te wachten/hopen. Wij verwijderen bij twijfel een profiel. Een enkele keer wordt iemand wel eens onterecht verwijderd van de site. Dit komt gelukkig zeer zelden voor en als het voorkomt dan heractiveren we het lid uiteraard ondersteund met uitleg en excuses.

Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen liegen op hun profiel. Treedt Knuz hier tegenop of is dat voor eigen verantwoordelijkheid?

Die onderzoeken zijn bij ons bekend. De definitie van liegen is in de verschillende onderzoeken niet geheel duidelijk. Vrijwel iedereen 'liegt' (volgens de definitie van de onderzoekers) in meer of mindere mate op zijn of haar profiel. Iets nog even niet vertellen vinden wij niet direct liegen. Sterker nog, in sommige gevallen is dit zelfs aan te raden. Als je namelijk direct in je profielintro al je gebreken kenbaar maakt dan zul je weinig contact leggen met anderen. Een profiel op een datingsite moet je zien als een eerste contactmoment. Net als dat je iemand voor het eerst ziet in de kroeg. Een eerste indruk is belangrijk en moet goed zijn. Als je in de kroeg direct begint over je beperkingen of je problemen dan zul je ook niet veel succes hebben. Over liegen op een profiel hebben we enige tijd terug een artikel geschreven. Relatiepsycholoog Marcelino Lopez is als partner van RelatieKlik betrokken bij zowel RelatieKlik als Knuz. Hij heeft over het punt van liegen een artikel geschreven. Hierbij de link: http://weblog.relatieklik.nl/index.php/reactie-op-artikel-nunl-eenderde-singles-liegt-op-online-datingprofiel/ Uiteraard zijn er zaken waar mensen over liegen die niet toelaatbaar zijn. Bij klachten hierover handelen wij afhankelijk van het misbruik of de situatie. Wij spreken zo nu en dan mensen aan o.b.v. geuite klachten. Veelal doen we dit na 2 of meerdere klachten over dezelfde persoon of profiel. Verder geven we in meerdere artikelen ook tips en adviezen over hoe om te gaan met twijfelachtige situaties. Als iemand bijvoorbeeld aangeeft ‘advocaat’ te zijn en zijn mails opstelt met meerdere taalfouten dan kun je je twijfels hebben over de correctheid van het profiel cq de persoon die erachter zit.

Over de toekomst

Hoe ziet Knuz de toekomst van online dating in zijn algemeenheid en de rol van Knuz in het bijzonder?

Wij denken dat online daten een blijvende dienst zal zijn op internet. Ook voor mobiel internet waar Knuz erg actief mee is zien we een mooie toekomst. Online dating zal niet zomaar overbodig worden door het gebruik van sociale netwerk sites als Hyves en Facebook. Deze sites zijn anders opgezet en zijn zodanig open van opzet dat niet iedereen hierop direct te boek wil staan als relatiezoekend. Het voordeel van een datingsite is dat het een plaats is met gelijkgestemden, allen op zoek naar een date of een relatie. De toekomst van gratis dating zien wij ook positief tegemoet. Wij hebben vaker onderzoek gedaan naar de wensen van singles als het gaat om online dating. Daaruit komt keer op keer dat ze liever niet betalen voor de dienst. Omdat we met Knuz een grote actieve database hebben die dagelijks flink door blijft groeien denken we dat steeds meer mensen over zullen stappen naar ons als gratis variant. Immers als het goed en gratis kan, waarom zou je dan nog betalen? Dit principe zal bij een groeiende Knuz steeds sterker gaan meespelen denken we.

Wat kunnen leden van Knuz op korte termijn aan nieuwe functies verwachten?

Zoals eerder aangegeven zijn we met Knuz erg gericht op mobiel. We hebben al een goede mobiele website en we zullen op zeer korte termijn een iPhone en een Android app lanceren. Daarmee zijn we de eerste gratis site met apps voor de meest gebruikte mobiele platformen. Nederland loopt op dit moment nog wat achter op het mobiel internetgebruik. Dat zal bij voldoende aanbod van goede apps en websites zeker gaan groeien. Knuz bereidt zich daar nu al op voor. Ook voor de website zelf zijn we actief met nieuwe functionaliteiten. Zo zijn we actief met uitbreiding voor de chat- en messenger-functionaliteiten op de site. Fotomatching is iets waar we ook druk mee zijn. Daarmee kunnen leden straks snel veel foto’s beoordelen van andere leden. Bij een wederzijdse positieve beoordeling van elkaars foto ontvangen beide leden een mail dat er een fotomatch heeft plaatsgevonden. Naast enkele kleine extra diensten en verbeteringen lanceren we op korte termijn een FaceBook interface waarmee leden snel via hun FaceBook login kunnen inloggen op Knuz. Maar ook lid worden via je FaceBook profiel zal dan mogelijk worden. De afgelopen twee jaren zijn we genomineerd voor de verkiezing van Website van het Jaar. We werken er hard aan om deze verkiezing ook eens te winnen. Als we de percentages aanbevelingen op Datingwebsites.nl mogen geloven dan maken we daar best kans op. Ook de gedeelde eerste plaats in 2010 in een door Tros Radar gehouden enquête over datingsites geeft aan dat we op de goede weg zijn. Door de site nog beter en completer te maken hopen we in 2011 ook eens website van het jaar te worden.

Overige vragen

Heb je nog tips voor  singles die op zoek zijn naar een date? Hoe kunnen zij de kans vergroten om een partner te vinden?

De belangrijkste tip is lid worden van 1 of meerdere datingsites. Datingsites zijn gewoon prima plekken om de kans te vergroten op een date of zelfs een relatie. We zeggen altijd 'om de kans te vergroten' omdat het gewoon een kwestie is van kansberekening. Hoe meer mensen je ontmoet hoe meer kans op succes. Verder is het goed voor aspirant daters om zich in te lezen over zaken als 'Hoe presenteer je jezelf het beste op een datingsite?' en 'Wat kun je doen om je kansen op succes te vergroten op een datingsite?'. Veel van dit soort artikelen zijn te vinden op ons weblog weblog.relatieklik.nl.

Wat is het raarste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk voor Knuz?

Sonja schiet in de lach en vertelt: Tijdens een van de eerste singlesfeesten (toen nog Knuz en Klik feest en tegenwoordig Cupido-Party genaamd) hebben we een fotograaf uitgenodigd voor een reportage (sfeerimpressie) van het feest. Een dag later komen de foto's binnen; het zijn er maar 12. Waaronder 4 van een leuke dame. Achteraf blijkt de dame in kwestie de liefde van zijn leven te zijn. Een paar maanden later krijgen we te horen dat de fotograaf tijdens een diner zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd en dat ze op de Knuz en Klik feestlocatie gaan trouwen. We maken verder iedere dag rare, leuke en minder leuke dingen mee :-). We maken mee dat mensen over en weer elkaar totaal zwart maken en via de helpdesk elkaar proberen te verbannen van de site. We maken mee dat mensen op date zijn gegaan en terugkomen met de meest vreselijke verhalen over personen die ze graag verwijderd zien van site. We maken mee dat mensen op de chat om de kleinste onenigheden of opmerkingen elkaar in de haren vliegen. Een mooi moment van de dag is een persoonlijke mail aan de redactie over mensen die de liefde van hun leven gevonden hebben, ondertussen samenwonen, trouwplannen hebben of al gezinsuitbreiding hebben meegemaakt. En dat is waar we het natuurlijk voor doen.

Wat vind je van initiatieven zoals datingwebsites.nl waar bezoekers (anoniem) hun ervaringen met website zoals die van jullie kunnen delen?

Het initiatief van Datingwebsites.nl vinden wij erg goed. Datingwebsites.nl is overigens de enige of in ieder geval een van de weinige die een eerlijk totaaloverzicht geeft van de markt. Ook gratis sites als de onze doen op Datingwebsites.nl net zo goed en positief mee als de betaalde datingsites waarop Datingwebsites.nl via affiliateprogramma's aan kan verdienen. Om deze reden hebben wij ook een link naar Datingwebsites.nl op onze website geplaatst. Verder vinden wij het goed dat mensen een uitlaatklep hebben om hun gevoelens en ervaringen te kunnen uiten. We zien er echter ook een beperkt risico in. Het komt namelijk nog wel eens voor dat mensen gebaseerd op eigen fouten of gebrekkige kennis over de dienst zichzelf erg negatief uiten waardoor een onterecht negatief beeld kan ontstaan. Voorbeelden in ons geval zijn mensen die aangeven dat onze site niet gratis zou zijn. Dit is gewoon niet waar. De reden voor een dergelijke review zou kunnen zijn dat mensen niet goed gelezen hebben. Als je namelijk lid wordt van Knuz en je wilt direct een bericht gaan versturen dan krijg je de melding dat eerst je profiel gereviewed dient te worden alvorens je onbeperkt contact op kunt nemen met andere leden. Sommige mensen lezen niet goed en zijn in het verleden keer op keer teleurgesteld met betaalmomenten op betaalde datingsites. Wanneer ze dan onze melding zien op het moment dat ze iemand willen mailen lezen ze niet goed en denken dat er weer betaald dient te worden. Ze hebben onterecht het idee dat Knuz niet gratis is en melden dit op een reviewsite. En als dat dan de laatst geplaatste review is dan wordt die het eerst gelezen door de bezoeker. En daar zijn we dan natuurlijk niet erg blij mee. Maar goed, dat hoort erbij natuurlijk.

Bezoek Knuz.nl

Bezoek Knuz

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden